NOCO GBX BOOSTX - nová řada šetří váš čas, je výkonnější a také bezpečnější.

Je pondělní ráno, venku lehce pod nulou a vy skáčete do auta, abyste se vydali celí natěšení po víkendu do práce. Co vám v této situaci může zkazit náladu více než auto, které nechce nastartovat. V první řadě zavoláte nejspíš šéfovi, že dnes ranní kávu s kolegy nestihnete. Jestliže máte nabíječku a auto na dosah zásuvky, může být problém po pár desítkách minut zažehnán. Tedy pokud se vůbec nabíječce podaří baterii pro nastartování dostatečně „našťouchnout“. Další z možností, jak takovou komplikaci vyřešit je startovací zdroj. Ten ale máte po ruce asi jen v případě, že máte vy nebo váš soused doma autoservis.

Společně s vývojem bateriových technologií v posledních letech jsou stále více dostupné i startovací zdroje s lithiovým akumulátory. Ty jsou oproti klasickým s olověnými bateriemi výrazně lehčí a menší, přitom velmi výkonné. Vnitřní lithiový akumulátor navíc vydrží nabitý dlouhou dobu bez potřeby průběžného dobíjení. Cenově jsou na tom s poměrem cena/výkon podobně nebo i lépe. A tak ať je nahazování nestartujících aut vaše každodenní rutina, máte firmu s vozovým parkem, nebo prostě jen nechcete být zaskočeni „mrtvou“ autobaterií, může vám být startovací zdroj užitečným pomocníkem.

Americká společnost NOCO se již řadu let zabývá vývojem a výrobou startovacích zdrojů s lithiovou baterií uvnitř. Ty se řadí mezi nejprodávanější na světě. Svou oblibu si získali díky svým parametrům nejen mezi profesionály, ale nižší výkonové řady si pořizují stále častěji i neprofesionální uživatelé. Boostery NOCO GB a GBX jsou kvalitní výkonné, kompaktní startovací zdroje, které zároveň nevyžadují nijak zvláštní údržbu např. ve formě průběžného dobíjení či výměn baterie. Nejvýkonnější provedení se špičkovým proudem až 4250 A podle zkušeností spolehlivě stačí i na nastartování nákladních vozidel s 12 V okruhem.

Srovnání sérií BOOST (GB) a BOOSTX (GBX)

Výrobce NOCO své produkty optimalizuje podle požadavků zákazníků a nejinak je tomu i u nejnovější řady startovacích zdrojů NOCO BOOST X. Příkladem je použití technologicky vyspělejšího vnitřního akumulátoru, který dokáže dodávat vyšší startovací proud než obdobný produkt z řady GB. Zároveň celá řada GBX disponuje funkcí rychlého nabíjení, což zejména v případě častého použití šetří váš čas. Jsou proto ještě lepší i pro profesionální využití.

Série GBX disponuje funkcí UltraSafe 2.0, což je zabezpečení proti zkratu, přepólování, jiskření a zahrnuje celkovou ochranu vnitřní baterie pro její delší životnost. Jejich použití je tedy bezpečné i pro amatérské uživatele (za předpokladu dodržení pokynů z návodu). Proti sérii GB má více kontrolek pro signalizaci a snazší identifikaci případných problémů. Pro úplnost je třeba dodat, že nejvýkonnější produkt GBX 155 naopak není vybaven voltmetrem, kterým GB 150 disponovala.

+ Kompaktní a výrazně lehčí oproti boosterům s olověnou baterií
+ Dlouhá životnost vnitřní baterie
+ Vysoké startovací proudy; špičkový proud až 4250 A
+ Podpora rychlého nabíjení až 60 W
+ Vstup/výstup USB-C (oproti micro USB u série GB)
+ Nový design bateriových svorek pro snadnější uchycení

- Vyšší pořizovací cena oproti GB
- Adaptér pro (rychlé) dobíjení není součástí balení
- U GBX155 již není součástí displej voltmetru
- Přetrvala nemožnost nabíjení přístroje v teplotách pod bodem mrazu (použití ano)

Verdikt na závěr: Vlastníte-li některý z přístrojů „starší“ řady GB a jste s ním spokojeni, není nutné měnit za nové GBX. Pokud ale uvažujete o pořízení některého z těchto přístrojů a předpokládáte potřebu častějšího použití s vyššími výkony, určitě je vhodné sáhnout po GBX.