Co je smart baterie?

Co je Smart baterie?

Na jedné z technických konferencí byla baterie označená jako iluzivní. Znamená to, že vypadá ve své podstatě stejně, když je nabitá, vybitá nebo spotřebovaná. Pneumatiky jsou vlivem časté jízdy spotřebovávány a jejich opotřebení je okem měřitelné, tedy s jejich případnou výměnou nejsme nijak zaskočeni a můžeme se na připravit.

U běžné baterie je informace o její životnosti skrytá pod pokličkou.

  1. Uživatel baterie neví, jak moc je baterie spotřebovaná a kolik má před sebou ještě světlých zítřků (cyklů vybití a nabití)
  2. Zvládne baterie ještě dodávat energii pro daný spotřebič do dalšího nabití?
  3. Nehrozí baterii poškození při použití špatné nabíječky?

Nejjednodušší metodou pro měření stavu nabití baterie je měření napětí, ale i to může být nepřesné, protože zatěžovací proudy snižují napětí během vybíjení…

Zatím nejchytřejší baterie, které v sobě mají zabudovaný systém správy baterie, jsou označovány jako SMART baterie. Tato chytrá baterie poskytuje informace o svém stavu na displeji, který má zabudovaný nejčastěji ve víku baterie a upozornit na nutnost dobití. Smart baterie může interně měřit napětí a dobu provozu a odvodit úroveň nabití.

Pro co nejjednodušší způsob využití energie jsou přímo ve víku baterie zabudovány další výstupní porty. Systém je rovněž vybaven vstupním portem pro jednoduché připojení solárního panelu (max. 18V) nebo nabíječky.

Rádi bychom Vám představili řadu SMART baterií Goowei OTD, které jsou aktuálně dostupné v několika kapacitách. Více informací najdete zde.